Tunus
- Geçici görevlendirmeye tabi sigortalılık statüleri hangileridir?
5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) ve 4/1-(b) bendine göre çalışanlar dahildir.
- Geçici görev süresi ne kadardır?
İlk geçici görevlendirme süresi azami 36 aydır.
Anlaşmanın 8 inci maddesi gereği, Akit taraflardan birinin ülkesinde istihdam edilen kişi, işvereni tarafından belirli bir işin icrası için diğer akit tarafa görevli olarak gönderilirse, bu kimse aynı işverenin ücretli çalışanı sıfatını koruduğu takdirde 36 ayı geçmemek koşuluyla birinci akit taraf mevzuatına tabi kalmaya devam eder.
Bu süre her iki akit tarafın yetkili makamlarının önceden onayının alınması şartıyla 60 aya kadar uzatılabilmektedir.
- Geçici görevli için SGK tarafından hangi belge düzenlenir?
Anlaşmanın 8 inci maddesinde belirtilen geçici görevlendirme sürelerinin uzaması halinde, ilgilinin bağlı bulunduğu ülkenin yetkili makamı veya kurumu, geçici olarak ikamet edilen, gönderilen ülkenin yetkili makamına veya kurumuna 3 nüsha olarak düzenlenen formu gönderir ve ilgilinin uzayan geçici görevlendirme süresinde de gönderen ülke mevzuatına tabi kalması için onay ister.
İlgili kişinin gönderen ülke mevzuatına tabi kalması için geçici olarak bulunduğu akit tarafın yetkili makamı veya kurumu, onayını form üzerinde belirterek iki nüshasını ilgilinin bağlı bulunduğu ülkenin yetkili makamına veya kurumuna gönderir.
- Geçici görevdeyken sağlık yardımı nasıl sağlanır?
Türkiye ile Tunus arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması sağlık yardımlarına ilişkin hüküm içermektedir. Ancak her iki tarafın yetkili kurumlarınca kullanılacak olan formülerler henüz ihdas edilmediğinden sağlık yardım hükümleri henüz uygulanmamaktadır. Bu sebeple Türkiye’den Tunus’a geçici görevle gönderilen sigortalıların Anlaşma kapsamında sağlık yardımlarından yararlanmalarına imkan bulunmamaktadır.
- Geçici görevli için SGK tarafından düzenlenen belgelerin Kore’de teslim edileceği muhatap Kurum neresidir?
Tunus irtibat kurumu adres bilgisi bulunmamaktadır.